Poctivé pivo
z Horňácka

Úvod

Pivovar ve Velké nad Veličkou není až tak novým nápadem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Již počátkem 20. století fungovaly ve Velké malé domácí pivovary. Jejich suroviny a technologické postupy byly založeny v převážné většině na lokálních zdrojích, z čehož vyplývá, že i kvalita piva byla velmi proměnlivá. Z tohoto důvodu i náš pivovar navázal na tuto tradici malého domácího vaření piva.

První pokusy proběhly již v roce 2011 a postupně jsme naše procesy zdokonalovali, až jsme začali vařit větší várky piva v profesionálním pivovaru, který už technologicky dokázal splnit naše očekávání. Proto jsme také „navštívili“ naše přátele ve slavičínském pivovaru či brněnském Pegasu. 

Právě jim vděčíme za naše první větší krůčky po nejisté dráze pivovarnictví. 

 

Oficiálně existuje Velický Bombarďák od roku 2014. Tento rok je tedy pro nás všechny plný dobrodružství a nekonečného úsilí i práce. Začali jsme konečně budovat vlastní pivovar a v tuto chvíli byste nás zřejmě našli na stavbě.

Proč vlastně Velický Bombarďák? Když jsme začínali, byla to spíše taková recese a nadšení z rostoucí vnitřní potřeby po kvalitě piva. Byla to doba, kdy české pivovary šly s kvalitou strmě dolů a sázelo se pouze na kvantitu. Vysedáváním v hospodě jsme začali být znechucení, obzvláště když se pivo nedalo pít. Řekli jsme si tedy, že si raději uvaříme vlastní.

Tím začaly naše první pokusy v garáži, kdy nám naše drahé manželky a milenky spílaly, proč jim zabíráme na celé týdny místa v lednicích a cože to v těch hrncích vlastně je. 

 

Název vznikl u prvního vaření, kdy celá pivní várka byla určená k doplnění pitného režimu během velického Kupacupu, který je každoroční výzvou horňáckého mužského pokolení.

Tehdy vznikl tým Velický Bombarďák a s ním i spojený název našeho piva. I když jsme vyrostli z této vtipné rebelské velikosti, Velický Bombarďák už nám zůstal vlastní stejně jako lebka křížená s kopačákem v našem logu. Cesta je však dlouhá, pomalu se neustále zdokonalujeme a rosteme. Našim cílem a přáním je, abychom se stali stabilním malým lokálním pivovarem, zaručující kvalitu dobré chuti s příjemným ocasem na jazyku.

Naše piva

Velický Bombarďák

Bombarďák je naše základní pivo, nese jméno pivovaru a je vzpomínkou na úspěchy našeho fotbalového družstva. Pivo je osvěžující, díky menší hořkosti chutná i ženám, a dobře se pije na žízeň. Kombinace sladů dává pivu plnou chuť a barvu.

Mívá obvykle 10,5% EPM a 3,8% alkoholu.

Velický Šmukáč

Jedenáctka, která se osvědčila na našich Svatojanských posezeních u kytary i na narozeninových oslavách. Je osvěžující a zároveň silná, má plnou chuť a zlatou barvu, plnost dvanáctky, ale jemnost desítky. Nezapomněli jsme na kraj, ve kterém můžeme vařit toto pro Horňácko oblíbené pivo, a proto je jeho symbolem velický šmukáč.

Většinou se podaří 11,7% EPM a 4,5% alkoholu

Velický Anciáš

Anciáš je pivo pro chlapy, jeho vyšší hořkost doplňuje plné tělo, vyšší říz a zlatá barva. Nepije se na žízeň, ale pro požitek z piva, které má výraznou a silnou chuť. Protože po něm hodně vyhládne, doporučujeme přikoupit k Anciáši do ledničky i něco dobrého pod zub.

Míry má 12,7% EPM a 5,1% alkoholu

Kontakt

VELICKÝ BOMBARĎÁK s.r.o.
Velká nad Veličkou,
Náměstí 111
696 74
IČ: 03157661
DIČ: CZ03157661

Ladislav Lukács
Telefon: +420 608 942 050
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Vlado Tomeček
Telefon: +420 775 358 884
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Jan Pleša
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.